Aktuális híreink

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatásul közöljük, hogy a diétás étkezést biztosító zákányszéki konyha nyári takarítási, karbantartási szünetet tart 2020. augusztus 10-19-ig.
Megértésüket köszönjük!

Tisztelttel:
Kosztyu Gyuláné
óvodavezető
2020.06.19.
Tisztelt Szülők!

A következő nevelési évre ismét étkezési nyilatkozat(ok) kitöltése szükséges minden gyermek részére (Óvodai étkezés igénybevétele iránti kérelem)!!!
Valamint:
- A kedvezményre jogosító nyilatkozatot (NYILATKOZAT a Gyvt. 21/B. § (1) bekezdés a) pontja szerinti ingyenes bölcsődei, mini bölcsődei és óvodai gyermekétkeztetés igénybevételéhez) csak azok töltsék ki, akik valamilyen kedvezményre jogosultak.
Csak egy kedvezményt lehet megjelölni.
Az f), pont abban az esetben jelölhető, ha az előtte lévő kategóriák a,) ....e), pontok egyikébe sem tartozik.
- Amennyiben nagycsaládos jogon veszi igénybe a kedvezményt, abban az esetben a gyerekek létszámáról feltétlenül nyilatkoznia kell a 3. oldal kitöltésével!
A kitöltött nyomtatványokat a Napközi Konyhára (6782 Mórahalom, Barmos György tér 2.) kérjük leadni a határidő betartásával 2020. július 10-ig!!!
Kérdéseiket feltehetik munkaidőben (8:00-15:00-ig) a Konyha mobiltelefonszámán:
06 30/719-17-08
A nyilatkozatokat próbáljuk az intézménybe jelenleg járó gyerekeken keresztül hazajuttatni, akinek nincs nyomtatási lehetősége az kérhet az óvodában vagy a Napközi Konyhán a papírokat!!!
Mellékelten csatolom a nyomtatványokat!!!
Segítő közreműködésüket előre is köszönöm!

Kosztyu Gyuláné
óvodavezető
2020.06.18.
Kedves Szülők!

Ezúton tájékoztatom a szülőket a nevelési év végi eseményekről: 2020. június 2-től az Egyenlőség utcai csoportok a saját helyükön lesznek, a Gomba és Mókus csoportok is a székhelyen kerülnek elhelyezésre a kiírás szerint.
Nyári üzemmódban dolgozunk, a higiénés szabályok szigorú betartásával.
A nagycsoportosok évzáró és ballagási ünnepségeiket későbbi időpontra halasztjuk. Várhatóan augusztus hónapban csoportonkét kerülnek megrendezésre. A részletekről az óvó néniknél tudnak érdeklődni.

Kosztyu Gyuláné
óvodavezető
MÓRA-OVI Mórahalmon

A Mórahalmi Napköziotthonos Óvoda a kialakult helyzetben is az támogatja a szülőket abban, hogy gyermekeik is részesüljenek különböző foglalkozásokban, tevékenységekben.
Az internet világa nagyon sok ablakot, kaput nyit számukra abban, hogyan kössék le gyermekeiket ezekben az időkben, hiszen az idő előre haladtával ki könnyebben, ki nehezebben veszi a bezártság adta helyzetet. Az óvónők és dajkák is tudják, hogy milyen sokrétű a gyermekek ellátása és fejlesztése, hiszen a szülőkkel karöltve nap, mint nap végezték ezeket a feladatokat.

Az óvónők, pedagógiai asszisztensek, a dajka nénik az elmúlt hetekben is támogatják, segítik a szülőket. Az óvodai csoportokban eddig is működtek zárt csoportok, melyeken informálták, segítették a családokat a zökkenőmentes óvodai életben. Palettájukat az elmúlt hetekben kibővítették, és létrehoztak egy közös, minden család számára elérhető platformot, melyen keresztül támogatói, mankói a „bezárt” szülőknek és gyermekeiknek. Ez az új csoport a Mora-ovi.

A Mora-ovi csoporton keresztül folyamatosan, heti témákban tesznek fel az intézmény dolgozói kreatív, otthon is elvégezhető feladatokat. Óvónőink ezekben az időkben is felkészülten tesznek fel különböző foglalkozásokat, bábelőadásokat, meséket. Igyekeznek minél változatosabban, érdekesebben bemutatni egy-egy tevékenységet, foglalkozást. Figyelmesek a szükséges eszközök elérhetőségével kapcsolatban is, hiszen olyan eszközökkel készítenek foglalkozásokat, melyek bármelyik háztartásban is megtalálhatók. Például mutatnak receptet egy otthon elkészíthető gyurmáról.

A gyerekek ellátása és a Mora-ovi mellett az óvoda dolgozói elvégzik az egyéb, működéshez és a gyermekek kényelmét és biztonságát szolgáló feladatokat is. Így a folyamatos fertőtlenítő takarítás, az udvari játékok szépítése, festése, a csoportszobák esetleges átalakítása is feladatuk ezekben az időkben.

Szabó Marianna és Szabó Katalin
Étkezés térítési díjának befizetése 2020. június hóra

KONYHA MOBILSZÁMA: +36-30/719-1708
(munkaidőben 7:00 – 15:00)
Befizetés: iskola, óvoda, bölcsőde
május 25. hétfő 8:00 – 14:00
május 26. kedd 8:00 – 14:00

A mese, a színház szerepe óvodás korban

Mesélni kell a gyereknek, de miért?
A mese a legjobb érzelmi intelligenciafejlesztő módszer és a minőségi idő egyik legértékesebb módja. Azok a felnőttek, akiknek meséltek gyermekkorukban sokkal könnyebben küzdenek meg az élet nehézségeivel, érzelmileg stabilabbak, hiszen számtalan példát, mintát kaptak a mesékből, hogyan oldhatóak meg a problémák, és megélhették azt is, hogy érdemes hinni a Jóban, mert majd egyszer elnyeri méltó jutalmát.
A mese feszültségoldás is egyben. A tudattalan nyelvén szól, megérintheti azokat a félelmeket és negatív érzéseket, melyeket közvetlenül nem merünk megfogalmazni. Nem csak a gyermekre, a szülőre is jó hatással van a mese. Vágyteljesítő, kompenzáló, vigasztaló, gyógyító hatása közvetlenül érzékelhető.
A mese kimondhatóvá teszi a kimondhatatlant.

Milyen a jó mese?

A gyerekek figyelmét az a történet köti le legjobban, amelyik szórakoztatja és felkelti a kíváncsiságát.
A jó mese nem csak szórakoztat, hanem jóra is tanít.
A jó mese szolgál, lelki tápláléka a gyermeknek.

A mesehallgatás belsőleg mozgatja meg a gyermeket. A mai gyerekek keveset mozognak, igénylik azonban a mozgalmasságot, amit a mese belső mozgáslehetőségként ad meg számukra. A fantáziát beindítva fejleszti a kreativitást.
Azért jobb mesét hallgatni a szülőtől, pedagógustól, mert így a mese tempója alakítható a gyermek tempójához. Ha valami nem világos, visszakérdezhet. A szülő társa a kalandokban, a félelemben és a feloldozó örömben és boldogságban is. Az anya gyermek kapcsolat egyik legjobb fejlesztője a meseolvasás. Az esti lefekvés, elbúcsúzás nehéz perceit könnyítheti meg, ha az esti rituálé jó közérzetben zajlik.
Csoportunk kiscsoport, ezért a korosztályuknak megfelelő láncmeséket, állatmeséket mesélünk, mondunk. Előhívjuk a gyermeki fantáziát, de a meséket bábozzuk, illusztráljuk, vagy drammatizáljuk. A gyermekekkel minden nap mondókázunk, verselünk, déli pihenő előtt mesélünk. A kortárs irodalom írói a korosztály számára kedves tanító mesékkel segítenek feloldani a mai korosztály problémáit, ezeket is szívesen olvassuk óvodásainknak. Óvodai szinten a szegedi Truffaldino Bábszínház szórakoztatja a gyerekeket egy tanévben 5 alkalommal. Színes, változatos, zenés, bábos, árnyjátékos mese előadások mosolyt csalnak a gyermeki és pedagógusi arcokra egyaránt.

„Egyszer régen, nagyon régen, kint jártam a meseréten.
Ahogy mentem, ahogy jártam tudjátok, hogy mit találtam?
Semmi mást csak egy mesét, hallgassátok méhecskék!”

Méhecske csoport


 
Föld Napja rajzpályázat - Eredményhirdetés

A Föld napja alkalmából meghirdetett rajzversenyre 11 nagycsoportostól, 16 középső csoportostól és 1 kiscsoportostól kaptunk alkotásokat. Köszönjük szépen a beérkezett munkákat! A szavazást lezártuk.

Helyezettek a kapott szavazatok száma alapján:

Kiscsoportból különdíjat kap: Hódi Panka – Méhecske-csoportos.
Középső-csoport:
1. Bite Vivien – Süni-csoportos
2. Szalma Viktória – Micimackó-csoportos
3. Martyin Zétény – Süni-csoportos
Nagy-csoport:
1. Kántor Lili – Katica-csoportos
2. Turu Kata– Napsugár-csoportos
3. Bálint Sára – Margaréta-csoportos

Gratulálunk a kis művészeknek!
A meglepetés ajándékokért minden helyezett, és versenyre nevezett jelentkezzen az óvó nénijénél.
2020/2021-es nevelési év beiratkozás rendje
Tisztelt Szülők!

A koronavírus járvánnyal kapcsolatban Polgármester úr által összehívott operatív egyeztetésen az az utasítás született, hogy a gyermekintézmények esetében - a 70 év feletti nagyszülők egészségének megőrzése érdekében - lévén, hogy ők a legveszélyeztetettebb korosztály, a gyermekintézményekbe való belépését megtiltjuk a veszélyhelyzet fennállásának ideje alatt.
Kérem a rendelkezés betartását!

Nógrádi Zoltán polgármester megbízásából
Kosztyu Gyuláné óvodavezető
"Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!"

A Mórahalmi Óvodában a hagyományoknak megfelelően idén is megtartottuk a kiszebáb égetést, amely a téltemetés és a tavaszköszöntés jegyében zajlik minden február végén.
A bábu a tradicionális népi ünnepeken a tél, a böjt és a betegségek megszemélyesítője volt. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bútól és bajtól, így a sok betegség után a kis óvodások és az óvoda dolgozói lelkesen vettek részt az eseményen, remélve, hogy a vírusok is eltávoznak jó hosszú időre.
Az óvodapedagógusok által szervezett programon a kicsik körbe állták a tüzet, és hangosan kiabálták, énekelték a télűző és tavaszváró rigmusokat:

"Ég a Kisze lánggal ég, bodor füstje felszáll,
Tavaszodik kék az ég, meleg a napsugár
Mire füstje eloszlik a hideg, köd szétfoszlik
Egész kitavaszodik!"

"Maskarások, bolondok,
Rázzátok a kolompot:
Takarodjon el a tél –
Örvendezzen aki él."

"Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!"

Csak úgy zengett az udvaron a  mondóka népi jellegű hangszer kísérettel, bízva abban, hogy a tavasztündér is meghallja, és minél hamarabb beköszönt a meleg, napfényes időszak.
Étkezés térítési díjának befizetése
2020. március hónapra
Az étkezési térítési díjakat kizárólag a kiírt befizetési időpontokban
lehet csak befizetni, kérjük ezen időpontok betartását!

Befizetés: középiskola, diákotthon, iskola, óvoda, bölcsőde.

Február 18. kedd 7:00 – 12:30
Február 19. szerda 7:00 – 12:30
Február 20. csütörtök 8:00 – 12:00 és 13:00 - 16:30
KONYHA MOBILSZÁMA: +36-30/719-1708 (munkaidőben 7:00 – 15:00)
Étkezés térítési díjának befizetése
2020. február hónapra

Az étkezési térítési díjakat kizárólag a kiírt befizetési időpontokban
lehet csak befizetni, kérjük ezen időpontok betartását!

Befizetés: középiskola, diákotthon, iskola, óvoda, bölcsőde.

Január 21. kedd 7:00 – 12:30
Január 22. szerda 7:00 – 12:30
Január 23. csütörtök 8:00 – 12:00 és 13:00 - 16:30
KONYHA MOBILSZÁMA: +36-30/719-1708 (munkaidőben 7:00 – 15:00)
Étkezés térítési díjának befizetése
2020. január hónapra

Az étkezési térítési díjakat kizárólag a kiírt befizetési időpontokban
lehet csak befizetni, kérjük ezen időpontok betartását!

Befizetés: középiskola, diákotthon, iskola, óvoda, bölcsőde.

December 17. kedd 7:00 – 12:30
December 18. szerda 7:00 – 12:30
December 19. csütörtök 8:00 – 12:00 és 13:00 - 16:30
KONYHA MOBILSZÁMA: +36-30/719-1708 (munkaidőben 7:00 – 15:00)

Étkezés térítési díjának befizetése
2019. december hóra

Befizetés: középiskola, diákotthon, iskola, óvoda, bölcsőde.

November 19. kedd 7:00 – 12:30
November 20. szerda 7:00 – 12:30
November 21. csütörtök 8:00 – 12:00 és 13:00 - 16:30
KONYHA MOBILSZÁMA: +36-30/719-1708 (munkaidőben 7:00 – 15:00)

2019. OKTÓBER 18-ÁN KISTÉRSÉGI ÓVODAI SZAKMAI NAPOT TARTOTTAK ÁSOTTHALMON.
 Az eseményről szóló cikk és galéria ezen a linken érhető el. 
Az óvoda, bölcsőde, iskola, diákotthon térítési díjakat az alábbi időpontokban
lehet befizetni!


2019. november hónapra
Iskola, óvoda, bölcsőde, középiskola, diákotthon:
 
 október 21. hétfő 7:00 - 12:30

október 22. kedd 7:00 - 12:30

október 24. csütörtök 8:00 - 12:00   -  13:00 -16:30

KONYHA MOBIL: +36-30/719-1708
(Hívható: munkanapon 7:00 – 15:00 óráig)
Tájékoztatjuk a Kedves Szülőket, hogy 2019. Október 14-16. között egyéni gyermekfotózás lesz a főépület aulájában.
Kérjük, az óvónőktől tájékozódjanak, hogy az egyes csoportok, mely napokon vesznek részt a fotózáson.
A fényképezkedés nem kötelező, csak egy lehetőség.
Az óvónők által kiosztott fotóválasztékot tartalmazó lapot kérjük, mindenki adja vissza saját csoportjába, az is, aki nem igényli a fotózást!
Köszönjük!

 
Tájékoztatjuk a Kedves Szülőket, hogy 2019. Október 28-31. között őszi szünet lesz intézményükben is. Kérjük az adott csoportok hirdetőfalán kihelyezett táblázaton jelezzék, ha igénylik az óvodai ellátást ezekre a napokra.
Amennyiben lesz rá igény, úgy összevont csoportokban tudjuk vállalni a gyermekek felügyeletét a főépületben!
Megértésüket köszönjük!